Asalamualaikum dan selamat pagi hari minggu.... juga selamat berpuasa untuk hari yang ke sembilan.... bertambah hari berpuasa mula la x tekak ni makan yang bermacam2... rasa x nak makan nasi pun ya jugak, so kenalah cari alternatif.... potato lyonnaise ni kak rose pernah makan masa buffet kat holiday villa lama dulu dan rasa macam kena dengan tekak ni... so kak rose buat la untuk bukak posa petang semalam.... tp pengapit dan pengiring tu kak rose memandai la nak ganding kan dengan dia... nasik kena ada jugak wpun nasik goreng jer, juga frankfurters n sayur celur tu... maklumlah tekak melayu... eh! jawa lah!
potato lyonnaise in the making.... resepinya kak rose dapat dari sini dan kak rose kongsikan kat sini lak ya untuk kawan2 yg nak mencuba....
2 lbs potatoes (kak rose guna jenis russet potato)
2 tbsp. butter
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. pepper
1 1/2 cup. slice onion (kak rose buh 2 biji)
1 tbsp. olive oil (kak rose tambah 1 sudu lagi!)
1/4 cup chopped parsley (yg ni kak rose x dak!)
peel n halve potatoes, steam them until tender, approximately 10 minutes
cut potatoes into 1/4 inch thick slices (kak rose slice dulu baru steam it... kejap jer)
melt butter in large skillet. add potato slices n cook for 15 minutes, shaking pan periodcally
after 10 minutes, add salt n pepper, turn potatoes
in a small skillet, saute onion in olive oil until browned
add onion n parsley to potatoes n cook for another 5 minutes
tu diah! potato lyonnaise bersama dengan pengapit dan pengiring melayunya... nasik goreng cina taruk mixed vege n udang cincang banyak2, ayamas frankfurters perasa mushroom n black pepper each dan sedikit broccoli n carrot celur...kalau makan cam tu jer pun sedap, tp takut nnti x kenyang lak.... sbb sahur mmg x amik nasik!
sedap gk ni..melayu cmpur western...terliur lak jdinya..
ReplyDelete