AYAM GORENG BEREMPAH CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan toskan
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh madu
1 sudu besar jus limau nipis (kak rose guna limau kasturi)
1 sudu besar air
garam
minyak
Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan minyak dan gaul hingga sebati.
Lumurkan pada ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
Hidangkan panas2.
pada yang bertanya apa itu cajun, ni kak rose tepek gambarnya ihsan dari pakcik google. banyak brand ada dipasaran... pilih je mana satu berkenan dihati... kak rose guna yg hijau tu.
Kak Rose sedap...Kita belum makan ni.bertambah2 lapar jadinya.
ReplyDeleteCAJUN tu apa eh?
ReplyDeleteMaaf la, saya baru pertama kali baca. Makan lagi lah belum.
Tapi tengok ayam tu, aduhaiii... luluh jiwa!
Ros, cubalah! pasti nanti nak lagi....
ReplyDeleteazie, memula kak rose pun x tau... bila tengok gambo baru tau nak cari...
ReplyDeleteNampakk sedapp sgt..xpernah guna cajun ni..
ReplyDelete