kuih lapis sedap ni kak rose penah buat lama dulu, dan resepi ni pun ramai yg dah mencubanya... meh kak rose tepek lagi resepi tu kat sini ya... dan terimakasih pada tuan punya resepi asal...
KUIH LAPIS MARBLE KOPI a.k.a KUIH LAPIS COKLAT
Sumber : Aneka Talam dan Kuih Lapis
Bahan A: (Loyang bulat 5 inci)
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh garam
Bahan B:
1 sudu teh pes coklat/emulco
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe (*akak letak 1/2 sudu mkn je)
1/4 cawan air suam
# bancuh bersama bahan B di atas
Bahan C:
1/4 cawan air suam
Cara-cara
Panaskan kukusan.
Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (*akak blend jek semua then tapis).
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
Masukkan satu senduk (*akak sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (*akak panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong
*** kak rose guna bekas kecit2 ni dan masukkan sesudu makan pd setiap lapisan
sungguh cantik dan menawan
ReplyDeletekaksih, meh sama2 makan kuih lapis cokelat ni...
ReplyDeleterajinnyer kak rose.. tun lemah betul bab melapis2 nih..
ReplyDeletesalam lama juga x buat kuih melapis...sdp npk kuih ni ada cekolat lg
ReplyDeletetun, nak makan punya pasal, buat jugakla... tp sikit jer!
ReplyDeletesheila, mmg sedap, kenalah rajinkan diri melapis ya!
ReplyDelete