Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, February 28, 2017

Dugaan....

Memang dugaan diakhir february... demam, batuk dan selsema yang runny nose tak berenti... bermula dengan sakit tekak dan lepas tu dikuti dengan batuk yang tak de kahak... hari kedua terus semua datang serentak... dengan batuk with phelgm, demam dan selemo yang menjejeh2 berserta sakit kepala sekali.... adoyaiiii... makan ubat pada hari ketiga baru reda sikit batuk dan selsema tu... tapi sakit kepala pulak yang masih berbaki... neng nong rasa kepala ni!

mudah2an esok akan terus hilang semuanya dan diberikan kesembuhan yang tidak berbaki oleh Nya. Aamiin.

Best ever lauk!

 ikan masin. ya ikan masin jer pun...masa goreng tu baunya merebak satu alam walaupun dah onkan cooker hood tu, tapi masih jugak tak terlawan dengan bau semerbaknya... bukak semua tingkap dapo pun... tapi tak mengapa, sedap punya pasal... bau yang semerbak tu belakang kira la kan!

 tu diah! beli terus satu pack ni.... setengah kilo kot.... tapi tidaklah berani nak makan hari2... almaklumlah kak rose ni kan my blood dah go up stairs, so kenalah kurangkan makan yang masin2... sesekali tu ok la untuk hulangkan rasa kempunan... lagi lah kalau ada gulai lemak... memang ngam sungguh gandingan tu kan.

kali ni kak rose makan dengan bubur dan sayur sawi putih masak lemak.... dan ikan masin tu memang buat bertambah2 bubur dipinggan... masa ni kak rose sakit gigi... wisdom teeth dah buat hal... doc soh cabut jer sbb tak de guna, katanya!... tapi nak kena potong gusi bagai.... ishhhhh!!! takut lak dibuatnya... so terpaksalah bertahan dengan sakit tu dan bubur ni jadi penyelamat... jugak ikan masinnya!

Monday, February 27, 2017

Kuih bakar pandan

 antara kuih bakar yang sangat disukai keluarga kecil kami.... kuih bakar pandan ni lah... buatnya pun mudah, apatah lagi bahan juga sudah semestinya sentiasa ada kat dapo... buat untuk minum petang beberapa hari lepas, tapi nak jugak tepek kat sini.... jom sekodeng resepinya..

KUIH BAKAR

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi (cairkan)
2 biji telur (pukul ringan)
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara

Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Griskan acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan atas dapur gas hingga minyak berdesir. 
Bila minyak telah panas, tuangkan adunan tadi. Taburkan bijan. 
Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai garing. 

Sunday, February 26, 2017

My lenggang mak limah steps...


total steps = 29325 steps
total distance = 23.6 km
total calories burnt = 1136 kcal

 Minggu 20 feb hingga 23 feb 2017, rekodkan kat sini untuk kenangan dimasa akan datang... mana tau boleh memotivasikan diri sendiri untuk lebih gigih to keeping fit kan... semuga diberikan kesihatan yang baik untuk terus keepwalaupun masih jauh untuk nak dapatkan 10k steps per day tu... tapi rasanya kalau gadget ni sentiasa lekat kat badan, maunya lebih jauh dari apa yang direkodkan.... kehulu kehilir depan belakang sepanjang hari tu kira exercises jugak la kan.... hihi





Saturday, February 25, 2017

Mini apam balik inti kelapa

 buat apam balik mini ni dah beberapa hari lepas, tapi nak jugak kongsikan kat sini... hihi. bila dapat kelapa muda memang sedap sangat buat inti macam ni... dan buat apam ni pun mudah jer. jadilah untuk minum petang aka dinner kami anak beranak....memang mengenyangkan... dan dengan satu adunan ni pun dah cukup untuk keluarga kecil kami... jom cekitout resepinya... kak rose kongsikan resepi untuk apamnya jer la ya... yang pasti nak buat inti tu, tutup sebelah mata pun jadi kan...

Bahan untuk kulit:
1 cawan tepung naik sendiri ~ tepung gandum pun boleh
1 biji telur
1/4 cawan gula pasir
1/2 st soda bikarbonate
1/2 st baking powder ~ jika guna tepung gandum
3/4 cawan susu cair ~ air biasa pun boleh
sedikit pewarna kuning
sedikit margerin untuk mengoles  ~ jika guna kuali biasa

Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali margerin. Kacau rata.
2. Blender halus kemudian tapis.
3. Diamkan sebentar.
4. Panaskan kuali non stick . Ambil sedikit adunan, buat seperti kuih dadar, bila permukaan atas adunan dah kering, angkat.
5. Letak inti kelapa diatas permukaan kulit, lipat dan siap dimakan.

Friday, February 24, 2017

7 golongan yg mendapat naungan di Padang Mahsyar



Aasalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari buat kawan2 semua... pagi ni kak rose nak kongsikan apa yang kak rose perolehi dari kuliah di mesjid pada hari rabu lepas. Ustaz yang memberi kuliah tu cuma berikan tiga dari tujuh golongan yang mendapat naungan dipadang Mahsyar nanti... dan katanya adalah lebih elok kalau jika kita mencari sendiri yang selebihnya... dan balik rumah terus lah tanya cik google dan ini lah perkongsian yang kak rose dapat dari sini... mohon izin nak kongsikan kat sini untuk bacaan kemudian nanti....

7 Golongan yang Dilindungi Allah swt di Akhirat Di Padang Mahsyar

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: ” Tujuh orang yang akan dilindungi Allah dalam naungan-Nya yaitu: Imam  (pemimpin) yang adil; pemuda yang tumbuh dewasa dalam beribadah pada Allah; orang yang hatinya selalu terikat pada masjid; dua orang yang saling mencintai karena Allah, berkumpul karena Allah dan berpisah karena Allah pula; seorang lelaki yang dirayu oleh seorang wanita yang mempunyai kedudukan dan kecantikan tetapi ia menolaknya seraya berkata ‘Aku takut kepada Allah’; orang yang bersedekah sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diperbuat oleh tangan kanannya; dan seorang yang berdzikir kepada Allah sendirian lalu menitikkan airmatanya.” (HR. Bukhari Muslim)
 
1.    Imam (pemimpin) yang adil
Dalam ajaran Islam, seorang imam atau pemimpin haruslah berlaku adil, karena segala hal yang menjadi tanggungjawabnya akan dipertanyakan kembali di akhirat kelak. Maka bergembiralah bagi pemimpin yang dapat berlaku adil, karena akan mendapatkan naungan di sisi Allah Subhanahu wa ta’alaa di akhirat nanti. Pemimpin yang dimaksud tidak hanya pemimpin sebuah negara ataupun penguasa suatu tempat, namun termasuk pula seorang suami yang memimpin isteri dan anak-anaknya dalam sebuah keluarga.
2.    Pemuda tumbuh dewasa dalam beribadah pada Allah Subhanahu wa ta’alaa
Allah juga menjanjikan naungan atau lindungan di akhirat kepada pemuda yang senantiasa hidup dalam ibadah kepada Allah Subhanahu wa ta’alaa. Ibadah yang dilakukan tersebut dilakukan semata-mata karena Allah Subhanahu wa ta’alaa, seakan-akan  Allah melihat segala perbuatan dan amal ibadahnya itu.
3.    Orang yang hatinya selalu terikat pada masjid
Masjid adalah rumah Allah Subhanahu wa ta’alaa. Naungan Ilahi akan selalu ada di akhirat nanti bagi orang yang senantiasa rindu untuk beribadah di masjid dan merasa betah berada di dalamnya. Setiap waktu, ia selalu menunggu-nunggu tiba saatnya untuk datang ke masjid untuk sholat wajib maupun sunnah, sholat berjamaah, mengaji, mendengarkan ceramah, dan sebagainya.
4.    Dua orang yang saling mencintai karena Allah Subhanahu wa ta’alaa, berkumpul karena Allah dan berpisah karena Allah pula
Dua orang yang saling mencintai karena Allah akan mendapatkan lindungan dari Allah Subhanahu wa ta’alaadi akhirat nanti, dan Allah Subhanahu wa ta’alaaakan mengizinkan kedua orang tersebut untuk masuk ke dalam syurga-Nya.
Diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam kitab Shahih-nya dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Ada seorang lelaki yang ingin mengunjungi saudaranya di sebuah desa. Di dalam perjalanannya Allah Subhanahu wa ta’alaa mengutus seorang malaikat untuk mengawasinya. Ketika lelaki itu sampai padanya, malaikat itu  berkata, “Kemanakah engkau akan pergi?’ Lelaki itu menjawab, ‘Aku ingin mengunjungi saudaraku di desa ini.’ Malaikat itu bertanya lagi, ‘Apakah engkau punya kepentingan dari kenikmatan di desa ini?’ Lelaki itu menjawab, ‘Tidak, hanya saja aku mencintainya karena Allah.’ Kemudian malaikat itu berkata, ‘Sesungguhnya aku adalah utusan Allah Subhanahu wa ta’alaa yang diutus kepadamu, bahwa Allah juga mencintaimu sebagaimana kamu mencintai-Nya.”
5.    Seorang lelaki yang dirayu oleh seorang wanita yang mempunyai kedudukan dan kecantikan tetapi ia menolaknya seraya berkata ‘Aku takut kepada Allah’
Hal tersebut merupakan salah satu ujian bagi seorang laki-laki, dimana wanita adalah ujian yang sungguh berat bagi kaum laki-laki. Seorang laki-laki yang beriman pada Allah Subhanahu wa ta’alaa takut kepada Allah dan takut kepada azab api neraka, sehingga laki-laki ini sentiasa mendapat perlindungan dari-Nya.
6.    Orang yang bersedekah sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diperbuat oleh tangan kanannya
Allah Subhanahu wa ta’alaa akan memberikan perlindungan bagi orang yang suka memberi sedekah dengan ikhlas dan tidak mengharapkan balasan selain ridho Allah swt semata. Dalam bersedekah, ia tidak membesar-besarkannya, sebaliknya ia akan melakukannya secara tersembunyi dan tidak ingin diketahui orang lain.
7.    Seorang yang berdzikir kepada Allah sendirian lalu menitikkan airmatanya
Berdzikir dengan hati yang tulus, ridho, dan ikhlas seorang diri, dengan perasaan takut kepada Allah hingga meneteskan airmata, sebagai tanda kecintaan kepada Allah swt, menyadari kebesaran Allah Subhanahu wa ta’alaa, serta merasa dirinya penuh dosa sehingga memohonan ampunan kepada-Nya. Allah akan membukakan pintu syurga untuk orang-orang yang seperti ini.
Sungguh beruntungnya orang yang mendapat naungan Allah Subhanahu wa ta’alaa. 


Semoga kita berpeluang menjadi salah satu dari berjuta umat yang akan mendapatkan naungan Allah SWT di padang masyar kelak. Insya Allah, Aamiin

Thursday, February 23, 2017

Sup ayam berkerim

 dah banyak kali na buat sup sedap ni... tapi kak rose buat selalunya untuk dinner instead of bekpes... cicah dengan  dua keping toast dan satu mug nescafe o memang cukup mengenyangkan.. kalau rajin buat garlic spread untuk sapu kat toast tu pun lagi la sedap... tidaklah kak rose rajin nak buatnya, so sapu jer dengan butter dan bakar, pun sudah cukup sedap bagi kami..

Bahan2:

  • 50 g butter/margerine
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 keping dada ayam- hiris nipis
  • 2 kiub ayam
  • 1 liter air
  • 1/2 tin susu sejat
  • 1 sk dried oregano
  • garam 
Cara2:

  • Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
  • masukkan bawang putih dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
  • kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
  • masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih. 
  • perasakan garam dan masukkan oregano.
  • siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..

Wednesday, February 22, 2017

Serupa tapi tak sama


Pacer captured cuma 23 minits of brisk walk with 2225 steps
penat tau jalan dekat sejam tapi yang dia rekodkan banyak ni jer!

apa yang serupa tapi tak sama ni agaknya ya???? muskil sangat kak rose ni. all this while kak rose guna S Health application untuk keep track masa ber brisk walk tu dengan phone samsung, tapi bila S6 Edge tu hilang, ganti pulak dengan Oppo F1plus ni... so cuba dengan app lain untuk itu...pernah guna step mania, tapi tak macam yang kak rose hendak... dan semalam tengok Rosjintanmanis kata dia guna pacer ni... so gigihlah malam tadi menginstallkannya....(ade ke perkataan tu?) dan pagi ni cuba bersama kedua2nya ...tapi itulah hasilnya.... mungkin tepon cap ayam kak rose tak cukup sensitivity untuk track my movements... atau kak rose yang tak pandai nak settingkan.... Adoilaaaa...


SHealth, 58 minits of brisk walk with 7054 steps

so balik tadi kak rose dah adjustkan sensitivity si pacer di oppo tu... harap2 esok boleh dapat macam yang shealth tu capture... tak yah la nak kendong dua2 phone masa ber lenggang mak limah tu kan...tapi sangat muskil sebab apa si pacer tu stop at 23 minits tu, tak de pun setkan auto stop tu...huhu.... kawan2 yang pandai guna apps ni tolonglah kak rose yang buta it ni... malas membaca dan malas nak explore benda2 baru macam ni lah jadinya kan....

ktm komuter

token and after two years, the fare increase by one fold....😞😞😞

Tuesday, February 21, 2017

Angry chicken... pedas gilosss

 masa jalan2 temankan en asben ke Low Yat Plaza untuk cari barang2 komputer dia, ternampak la restoran kecik ni... tengok menu dia nampak macam sedap jer... so tanpa berjalan jauh teruslah duduk dan oder... cashier tu siap tanya nak extra hot ker? nasib baik kak rose say no, tapi yang en asben memang he asked for extra hot tu... service sangat cepat, mungkin masa tu tak ramai pelanggan kot... tapi bila sampai dan rasa... even the chicken burger pun dah too hot for me... berasap tinger dan selemo pun menjejeh kuor!
 yang ni en asben punya...extra hot angry chicken pop... kak rose rasa sikit pun macam tak leh nak telan.... really really hot, pedas berasap! memang tak sesuai untuk kami yang memang tak tahan pedas ni... sudahnya asked for another set of drinks... minum air jer yang banyaknya. huh!

 the menu look soooo tempting... mungkin untuk yang suka pedas memang ngam sangat lah tu!

another set of menu yang pedassss... sesuai dengan nama angry chiken

tu dia... lepas makan angry jer sbb kepedasan!


Monday, February 20, 2017

Nasi goreng daging... lagi

 Bila kerajinan tak berapa ada nak masak lauk, kita buat jer all in one gitu! nasi goreng daging ni lengkap dah dengan lauk dan sayurnya dalam tu... kira jadi penyelamat disaat kemalasan melanda tapi perut berkeroncon meminta minta perlu diisi... kali ni kak rose masak banyak, kiranya cukup untuk kami tiga beranak... tapi bila anak balik kerja, dia  tak nak makan nasik pulak.... so memang banyak berlebih la... terus pack masuk dalam tupperware and zassss dalam fridge... esoknya kak rose just reheat n lunch was done! senang keja kak rose kan..

resepi dari AlongRoz, mekasih ya....

Bahan-bahan


  • 4-6 mangkuk nasi putih
  • 1 senduk kecil minyak
  • 10 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
  • 2 cili merah - tumbuk
  • 100-200g daging - hiris nipis - kak rose buh daging kisar jer
  • Segenggam mix vege  (kak rose letak carrot n kubis )
  • 2 sm sos tiram
  • 1 kiub ayam maggi (4 g)
  • 2 sm kicap masin
  • 2 sm kicap manis
  • Saleri & Bawang besar
  • Garam dan lada sulah
Cara-cara

  1. Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan mix vege.
  5. Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.

Sunday, February 19, 2017

Minggu lepas punya...

Awal minggu jer rajin nya...
dan record untuk seminggu
total steps = 32585 steps
total distance = 26.3km
total calories burnt = 1260 kcal

 
 seminggu punya track record... nampak sangat kemalasan disitu kan...

Isnin 13 february 2017... berkobar2 nak dapatkan 10k steps.

 Selasa 14 feb...
 Rabu 15 feb

Khamis 16 feb.... 

bila jumpa kawan lama ditaman, berborak sampai lupa nak melenggang mak limah... sudahnya ni jer la jumlah steps yang dapat dicapai pagi tu.. huhu. hari Jumaat memang kak rose tak ber brisk walk sbb setiap pagi tu ada majlis bacaan Al-Khafi. dan kali ni giliran kak rose jadi host dan sediakan lontong untuk sarapan after the reading session... dan lepas tu seharian kak rose mengadap lontong tu.... tu belum bermacam2 kuih potluck yang derang bawak.  berbaloikah calories that burnt sepanjang minggu tu? 😭😭😭

the culprit... lontong yang salah atau tekak yang asik nak makan jer?

tak per la kan... nnti minggu depan, rajinkan diri g brisk walk lagi ... ayat nak sedapkan hati sendiri la ni. harapnya adalah kerajinan tu....Insya Allah.

Saturday, February 18, 2017

Nak yg mudah jer!

 bila kemalasan melanda dan tak terfikir apa yang nak disediakan untuk minum petang, maka yang mudah2 cam ni memang jadi penyelamat. cepat disediakna dan sudah tentu jadi kesukaan kami anak beranak... walau processed food cam ni memang tak elok diamalkan kan, tapi dek tahap kerajinan tu tak ade, ni jer yang tukang masak dapat sediakan..sesekali oka la tu kot... lagi pun daripada memula beli tempura ni few years back, harga dah naik berkali2 dah... tu sebab tak elok nak makan selalu kan.... hihi

snack food yang mudah disediakan dan cepat jer dapat makannya. tempura chicken nuggets dan tempura chicken nuggets with sayur2... di plastik pembungkus tu ada tulis per serving ialah empat ketul, tapi untuk kami tiga beranak kak rose goreng 30 ketul. apa cer?

Friday, February 17, 2017

Ayam masak asam pedas

 ayam masak asam pedas dengan apa yang ada dalam fridge, kita yang buat diakan... so taruklah apa yang ada, asalkan sedap ditekak kami anak beranak sudah cukup bagus la kan... dan memang sedap pun walaupun dengan bahan yang sangat minima... toamto pun lupa nak letak, tapi tetap sedap dan habis pun kami makan... Syukur Alhamdulillah.

Bahan Kisar
  • 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
  • 1 labu bawang besar
  • 4 bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ayam)
  • 1 sudu besar lada hitam-tumbuk halus
  • 1 ekor ayam- di potong, bersihkan dan di toskan
  • segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawan air
  • 1 sudu besar halba
  • 1 batang serai - diketuk
  • daun kesum - ikut suka banyaknya
  • 1 btng bunga kantan-saya tambah (kak rose x de!)
  • 1 biji tomato - di belah empat (terlupa nak letak pun!)
  • 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
  • garam dan sedikit gula
  • minyak untuk menumis

Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
  2. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
  3. Masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula dan garam secukup rasa . * masam, pekat atau cair kuahnya ikut selera masing2*
  4. Siap untuk di hidang dan dimakan

Thursday, February 16, 2017

Apam balik emergency...

 apam balik with load of jagung manis+kacang tanah+gula+butter

 buat apam balik ni pada hari ahad lepas untuk majlis yassinan dan gader2 dengan kawan kawan kat sini... bila bagi tau dah last minute memang kita buat mana yang paling cepat boleh disiapkan la kan... dan buat apam balik ni cuma perlukan masa lebih kurang setengah jam siap semuanya... so sempatlah nak bergader2 walaupun berpoloh2 menyiapkannya...nasib baik jer semua bahan ada tersedia dikala emergency camni kan...

 tapi ada jugak advantage nya... sbb bila dah habis majlis bacaan yassinan tu dan time nak makan2 apam balik ni masih hangat2 lagi untuk dinikmati... patutpun sekejap jer tinggal tupperware kosong dah atas meja tu. Alhamdulillah ramai yang menyukainya... tak sia2 kak rose bersilat didapo menyiapkannya...

 dah ready untuk bacaan yassin...

tapi sebelum tu... sempat lagi nak bergebang2 kan...

Wednesday, February 15, 2017

tak lengkap!

without sambal kicap jawa!

Tuesday, February 14, 2017

Nasi lemak dihari cuti

 nasi lemak dihujung minggu... hari minggu je la yang kami ada bersama anak beranak... bila hari bekerja memang susah sangat nak duduk semeja makan sama-sama... kadang2 siayah balik lambat, lain hari anak pulak yang terlewat... cuma tukang masak ni jer yang sentiasa ada... so bila ada kesempatan ni lah boleh nak memasak untuk keluarga... tapi nasi lemak kak rose ni memang tak de ikan bilis dan kacang goreng... en asben tak makan kacang goreng, dan kak rose pulak sangat allergic dengan kacang goreng dan ikan bilis tu... daripada seksa nak menggaru, biarlah nasik lemak kak rose ni togel jer... cuma kak rose buat dua versi sambal, yang ada ikan bilis untuk en asben dan satu lagi kosong jer untuk kami dua beranak.

nasi lemak togel kak rose... Alhamdulillah dengan rezekiNya.

Monday, February 13, 2017

Sambal petai lagiiii

 
sambal ikan bilis petai as per en asben request... walaupun kak rose tak makan petai tapi buat jugaklah sambal ni. seronok tengok bila masakan kita ada yang nak makan dengan seleranya kan... so sebagai tukang masak... buatkan jer la..

Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis, goreng setengah garing
1/2 cawan petai, tak perlu buang kulit, hanya dikikis sedikit dan belah dua. (kak rose amik biji je)
10 biji cili kering, dikisar - ikut la kepedasan memasing ya...
2 ulas bawang putih, tumbuk
1/2 cawan air
2 sdb air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
1 sdk serbuk belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis)
2 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara Membuat

Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan air asam jawa dan belacan. Kacau hingga wangi.
Masukkan gula, garam, petai dan bawang besar. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan ikan bilis dan setengah cawan air dan masak sehingga mendidih dan pekat.

yang ni kak rose suka... kangkung goreng dengan udang kering. sedap.

Saturday, February 11, 2017

Soursop juice

Jus durian belanda aka soursop juice dimusim yang sangat panas dan hangat adalah sangat heaven ditekak... apa lagi juice yang a bit masam2 ni dicampurkan dengan asam boi yang masam, manis masin tu dan tak lupa ice cuba... memang lah sangat sedap ditekak kak rose ler... mungkin orang lain tak suka sbb cita rasa kita kan lain2... tapi yang ni memang sedap sangat. satu mug cam ni memang tak cukup. so the best thing is beli buah durian belanda ni dan buat lah sendiri juice ni.... boleh minum puas2 dan ikut lah selera sendiri... bubuh asam boi banyak2 minus the gula.
 
buah durian belanda yang kak rose beli di pekan air hitam. macam2 nama durian belanda ni rupanya...ni yang cik google bagi nama untuk durian belanda ni... graviola, soursop, custard apple, cherimoya, guanabana and Brazilian paw paw... apa pun rasanya pasti sam ajer kan... tetap lah rasa durian belanda kan...
 
juice duarian belanda asam boi yang sedappp sangat.

Friday, February 10, 2017

Ayat Kursi

  3 Waktu Utama Membaca Ayat Kursi.

Ayat kursi adalah ayat ke-255 dari Surah Al-Baqarah. Ayat ini disebutkan dalam sebuah hadith yang diriwayatkan Ubay bin Ka’ab sebagai ayat paling agung dalam Al Qur’an. Bilakah waktu yang paling baik untuk membaca ayat kursi? Nah, ada beberapa waktu utama membaca ayat kursi. Di antaranya:

1. Ketika pagi dan petang
Mengenai orang yang membaca ayat kursi di pagi dan petang hari, dari Ubay bin Ka’ab, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Siapa yang membacanya ketika petang, maka ia akan dilindungi (oleh Allah dari berbagai gangguan) hingga pagi. Siapa yang membacanya ketika pagi, maka ia akan dilindungi hingga petang.” (HR. Al Hakim 1: 562. Syaikh Al Albani menshahihkan hadits tersebut dalam Shahih At-Targhib wa At-Tarhib no. 655).

2. Sebelum tidur
Hal ini dapat dilihat dari pengaduan Abu Hurairah pada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tentang seseorang yang mengajarkan padanya ayat kursi.

Abu Hurairah menjawab, “Wahai Rasulullah, ia mengaku bahwa ia mengajarkan suatu kalimat yang Allah beri manfaat padaku jika membacanya. Sehingga aku pun melepaskan dirinya.” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bertanya, “Apa kalimat tersebut?” Abu Hurairah menjawab, “Ia mengatakan padaku, jika aku hendak pergi tidur di ranjang, hendaklah membaca ayat kursi hingga selesai yaitu bacaan ‘Allahu laa ilaha illa huwal hayyul qoyyum’. Lalu ia mengatakan padaku bahwa Allah akan senantiasa menjagaku dan setan pun tidak akan mendekatimu hingga pagi hari. Dan para sahabat lebih semangat dalam melakukan kebaikan.” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pun bersabda, “Adapun dia kala itu berkata benar, namun asalnya dia pendusta. Engkau tahu siapa yang bercakap denganmu sampai tiga malam itu, wahai Abu Hurairah?” “Tidak”, jawab Abu Hurairah. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam berkata, “Dia adalah setan.” (HR. Bukhari no. 2311).

3. Setelah shalat lima waktu
Dari Abu Umamah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Siapa membaca ayat Kursi setiap selesai shalat, tidak ada yang menghalanginya masuk surga selain kematian.” (HR. An-Nasai dalam Al Kubro 9: 44. Hadits ini dinyatakan shahih oleh Ibnu Hibban, sebagaimana disebut oleh Ibnu Hajar dalam Bulughul Maram). Maksudnya, tidak ada yang menghalanginya masuk surga ketika mati. 
 

Sumber

Thursday, February 9, 2017

Pengat pisang tanduk


 pengat pisang tanduk yang kak rose buat minggu lepas, nak jugak tepek kat dapo maya ni... kita punya dapo, suka suki lah nak letak apa pun kan... seperiuk ni sekejap je kami tiga beranak mengadapnya... lemak manis dengan pisang tanduk yang sedap tu... memang ngam sangat la.

 
Bahan-Bahannya :-

Sebiji pisang tanduk yang besar
4 sudu besar sagu biji (direndam sekejap dengan air)
500ml santan
1/2 ketul gula melaka (dipotong kecil supaya senang larut)
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan (diikat simpul)

Cara Membuatnya :-
  • Dalam satu periuk, masukkan santan, gula, gula melaka dan daun pandan. Masakkan dengan api sederhana. Kacau selalu hingga mendidih.
  • Biji sagu yang direndam, dicuci dan toskan. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk. Kacau selalu hingga sagu masak (sagu menjadi biji jernih).
  • Akhir sekali masukkan pisang. Kacau seketika hingga pisang masak. Padamkan api dan hidangkan.