Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, October 31, 2015

Kuih cara manis

 kuih cara manis yang mudah disediakan dan cepatlah dapat menikmatinya.... kak rose ni memang suka buat kuih yang mudah2 dan dengan bahan yang selalunya ada di dapor kita... santan pun kak rose guna yang kotak, tak perlu bersusah payah nak memerah kelapa bagai kan... semuanya nak mudah saja. cukuplah untuk juadah minum petang kami...

kalau ada kengkawan nak mencuba resepi mudah ni, kak rose kongsikan kat sini ya...
Mekasih tuan punya resepi asal, Resepi Nannie

BAHAN-BAHAN :

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
garam secukupnya
 
CARA MEMASAK :

~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.

~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis. (kak rose guna kaler hijau n santan kotak jer)

~ Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .
~ Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
 

Friday, October 30, 2015

Penyakit dan Doa




 Asalamualaikum dan salam Jumaat buat kawan2 semua... semuga kita semua dalam lindungan Ilahi sentiasa... kak rose nak kongsikan doa2 untuk kita amalkan untuk berbagai penyakit, semuga dengan perkongsian ini dapat meringkan sedikit nikmat kesakitan yang diberikan oleh Nya. mohon izin dari Yatie Cahaya Hidupku, kak rose copy  dan panjang2kan kat sini ya...

 

 




Insya Allah, setiap penyakit ada penawarnya, dan berdoa memohon padaNya semuga kita dijauhkan dari segala penyakit.

Thursday, October 29, 2015

Muffin cokelat chip

resepi muffin yang dikongsikan kawan2 kat fb, terus la nak mencuba... lembut n moist tapi pada kak rose macam kurang manis sket, so maybe next time kalau nak buat lagi mungkin kena tambah sket gula tu... tapi tukang rasa kat rumah ni kata ok jer... walaupun tak manis sangat...

 terima kasih pada yang kongsikan resepinya kat fb tu ya... mohon nak sharekan kat sini lak...

BAHAN-BAHAN :

-1 3/4 cawan tepung gandum
-1/4 cawan serbuk koko ( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
-1 cawan gula perang
-1 sk baking powder
-1 sk soda bikarbonat
-1/2 sk garam
-1 cawan fresh milk
-1 biji telor - pukul sikit
-1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan
-1 sk esen vanila
-choc chips secukupnye


CARANYA:

Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips. Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.

tips- untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bhn kering & basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yg kering & keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok..

Wednesday, October 28, 2015

WW: stock up

beli masa offer, minus 2 hengget per bottle.

 dari dusun di Rope Walk....

Tuesday, October 27, 2015

Kerabu daun selom+tauge

 Asalamualaikum dan selamat tengahari kawan2 semua.... hidangan apa untuk keluarga tengah hari ni agaknya ya... kalau ada bahan2 nya boleh lah buat kerabu yang macam kak rose buat hari sabtu lepas... dah abes pun nak jugak tepek kat sini kan... tak pe la kan... asalkan sendiri masak, sendiri punya gambar nak tepek dalam sendiri punya blog jugak.... hehehe... berapa punya sendirikan.... tak la amik gambar kita dan claim to be theirs n update dalam blog dia... hampeh betul kan!

resepi kerabu dari Ann, meh kak rose kongsikan kat sini, kalau ada yang ingin nak mencubanya...

2 ikat selom - hiris halus (kak rose buat seikat jer)
10 sen taugeh- buang ekornya (kak rose suka banyak2 tauge)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris 
**5 biji cili padi (ikut kepedasan memasing la ya)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti dengan udang kering)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halus... sedap juga...

Monday, October 26, 2015

Laksam

 Asalamaualikum dan salam pagi isnin.... semuga kita semua dalam lindungan Allah yang maha pengasih dan masih diberi peluang untuk menyediakan juadah untuk hidangan keluarga.... laksam ni kak rose buat hari sabtu lepas...memang terasa sangat nak makan selepas beli masa bulan puasa tu tapi tak dapat makan sebab dah basi sewaktu nak jamah masa berbuka... lepas tu memang rasa jeran nak beli... apa pun yang terbaik adalah sediakan sendiri je... so ini lah dia....

Bahan-bahan untuk laksam

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
 kuah laksam in the making.... berposing atas dapoq

bahan kuah:

  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula

 ulam2... asam limau terlupa nak enter frame lak....

Bahan ulam

  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
  • garam
  • limau
Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

baru puas ... berulang-ulang makan!

Sunday, October 25, 2015

Bila rindukan roti boom shah alam...

 sarapan pagi semalam.... actually minggu lepas terasa sangat nak makan roti boom yang macam kat restoran soga di Shah Alam tu... bila tanya kat restoran kat sini, memang ada, so order la... bukan main tamak lagi sampai oder 3 keping sorang.... sekali yg sampai punyalah lain dari apa yang kita minta... rupanya lain sangat roti boom tu kat sini.... dengan isi yang berbagai.... dan yang dibagi kat kami tu dengan isi susu pekat manis+gula+majerin....imagine la.... camner nak telan... last sekali kita order roti kosong jer... yang 6 keping tadi tu dia cuma mintak bayar untuk 4 keping punya harga... adoila....

 so bila balik rumah... tanya lah cik google kat mana ada jual roti boom ni kat sini.... rupanya  memang roti boom depa ni ada berbagai perisa inti... so sebagai ganti, beli la frozen malbar roti pratha ni kat tesco... pagi tu just reheat roti dan makan dengan left over kuah kari... tapi tetap tak sama macam roti boom kat shah alam tu.... ahhhh.... rindu Shah Alam.

breakfast kami semalam... roti prata malbar with kuah kari dan nescafe. Alhamdullilah dengan rezki Nya.

Saturday, October 24, 2015

Cucur ikan bilis rangup

 asalkan namanya cucur memang jadi pebret kak rose.... dan ternampak resepi dengan gambarnya yang cantik molat2 cucur tu, lagi lah teruja nak buatnya... tapi yang sebenarnya nak makan tu yang pastinya... tapi kejadiannya tidaklah secantik tuan punya resepi, tak kisahla kan asalkan sedap sudah cukup buat kak rose.... memang rangup diluar dan lembut sangat dalamnya... tak sedar dah habis sepiring!

 bancuhan yang sedikit lembik sbb tak dapat nak agak air tu banyak mana... bila jadi agak2 person, cam ni la jadinya.... dan bila nak bulat2kan tu pun jadi lah dia sengat herot merot.... dan itulah end resultnya...

resepi dari fb, terima kasih yang kongsikan resepinya... mintak halal kak rose nak kongsikan kat sini ya...

Bahan-bahan :
Tepung gandum
Bawang besar (Didadu)
Ikan bilis (Ditumbuk halus) (kak rose gantikan dengan udang geragau)
Garam secukup rasa
Sedikit lobak (Dihiris)
Sedikit daun sup
Air panas mendidih secukupnya


Cara-cara :
1) Gaulkan tepung gandum bersama bawang, ikan bilis, lobak merah serta daun sup.
2) Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata, tolakkan sedikit tepung di tepi bekas. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Lebih elok menggunakan bekas yang besar.
3) Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan. Buat bahagian demi bahagian.
4) Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh. Pastikan gaul tepung ini dengan menggunakan sudu.
5) Setelah doh agak sejuk sedikit, basahkan tapak tangan dengan air bersih dan boleh bulat-bulatkan doh seperti di dalam gambar. Ikut kesesuaian nak buat saiz apa.
6) Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.

Friday, October 23, 2015

Lepat keledek

 first time buat lepat keledek... sedap jugak but not to my liking sepenuhnya la.... lebih suka kalau buat kuih bakar or yang goreng2 tu... yang paling suka bila goreng dan makan ciciah dengan sambal kicap jawa tu.... mmg umphhh gitu. dapat resepi ni dari kawan2 yang kongsikan kat fb, since ada stok keledek dan daun pisang, so tak la salahnya mencuba kan... meh kak rose kongsikan resepinya kat sini... kalau ada sapa2 nak mencuba pulak ya.




BAHAN-BAHAN:
  • 1 biji keledek merah | direbus dan dilecekkan (kak rose guna keledek oren)
  • 500 ml santan
  • 100 gm tepung beras
  • 2 sudu makan marjerin | dicairkan
  • 120 gm gula
  • Secubit garam
  • Daun pisang | untuk membungkus
 CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau di atas api hingga pekat.
2. Ambil daun pisang yang siap digunting dan sapukan sedikit minyak di atasnya.
3. Ambil satu sudu besar adunan tadi dan letakkan di atas daun pisang.
4. Lipat kemas daun pisang seperti membuat lepat.
5. Sediakan kukusan dan kukus selama 20 minit.

Fadhilat dan Khasiat Surah 4 Qul

 Alasalamualikum dan salam jumaat penghulu segala hari..... hari yang mulia ini kak rose nak kongsikan Fadhilat dan Khasiat Surah empat Qul yang kak rose amik dari wall fb kawan... bersama2 kita mengamalkan perkongsian yang baik ini....

Waktu yang disarankan Nabi SAW untuk mengamalkan 4 Qul ini ialah:

1) Baca setiap kali lepas solat (1 kali)
2) Baca setiap pagi dan petang (3 kali)
3) Baca setiap kali sebelum tidur (3 kali) dan sapu muka dan badan.
4) Baca ketika merukyah orang sakit.


1) Baca setiap kali lepas solat (1 kali)
Uqbah bin ‘Amir membawakan hadis dari Rasulullah shalallahu’ alaihi wasallam, bahawa Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam berkata: “Bacalah Al-Muawwizat pada setiap kali selepas solat.” (HR. Abu Dawud no. 1523, disahihkan oleh Asy Syaikh Al Albani dalam Ash Shahihah no. 1514)

2) Baca setiap pagi dan petang (3 kali)
Pada waktu pagi dan petang, kita dianjurkan membaca ‘Surah Al-Muawwizat’ sebanyak tiga kali. Keutamaan yang diperolehi adalah, akan dijaga dari segala sesuatu (segala keburukan). “Al-Muawwizat juga dijadikan wirid / zikir di waktu pagi dan petang. Sesiapa yang membacanya sebanyak tiga kali diwaktu pagi dan petang, nescaya Allah SWT akan mencukupinya dari segala sesuatu.” (HR. Abu Dawud no. 4419, An Naasaa’i no. 5333, dan At Tirmidzi no. 3399)

3) Baca setiap kali sebelum tidur (3 kali)
“Demikian juga disunahkan membaca Al-Muawwizat sebelum tidur. Caranya, membaca ketiga Surah ini lalu meniupkan pada kedua-dua telapak tangannya, kemudian diusapkan ke kepala, wajah dan seterusnya ke seluruh anggota badan, sebanyak tiga kali.” (HR. Al-Bukhari 4630)

Diriwayatkan dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha bahawa Rasulullah SAW pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Naas, Ditiupkan pada kedua-dua tapak tangan kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala Baginda.
Katanya: “Nabi SAW ketika berada di tempat tidur di setiap malam, Baginda mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu kedua telapak tangan tersebut ditiup dan dibacakan ’Qul huwallahu ahad’ (surah Al-Ikhlas), ’Qul a’udzu birobbil falaq’ (surah Al-Falaq) dan ’Qul a’udzu birobbin naas’ (surah An-Naas). Kemudian Baginda mengusapkan kedua telapak tangan tadi pada anggota tubuh yang mampu dijangkau dimulai dari kepala, wajah, dan tubuh bahagian depan. Baginda melakukan yang demikian sebanyak tiga kali.” (HR. Bukhari no. 5017)

4) Baca ketika merukyah orang sakit.
Daripada Aisyah radiallahu ‘anhaa; “Bahawasanya Rasulullah sallaLlahu-’ alaihi-wa-sallam apabila sakit baginda membaca sendiri Al-Muawwizat (Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Naas), kemudian meniup padanya. Dan apabila rasa sakitnya bertambah aku yang membacanya kemudian aku usapkan ke tangannya mengharap keberkahan dari surah-surah tersebut.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)


Khasiat Surah 4 Qul.

Surah Al-Kafirun

1) Membaca Surah Al-Khafirun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Quran.
2) Membacanya, terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan.
3) Sebelum tidur, bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.
4) Jika dibaca ketika naik matahari dan terbenam matahari, nescaya terpelihara dari syirik.
5) Jika dibaca sebanyak 10 kali ketika naik matahari, kemudian berdoa apa-apa hajat yang dikehendaki. InsyaAllah dikabulkan walau apa hajat sekalipun.
6) Jika diamalkan selalu surah ini, nescaya semua makhluk suka dan kasih kepadanya.

 Surah Al-Ikhlas

1) Membaca surah Al-Ikhlas sekali, ganjarannya sama dengan membaca 10juz kitab Al-Quran. Kalau kita membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali, maka seolah-olah kita khatam Al-Quran. Kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran. ---Membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga meninggal dunia, maka tidak akan membusuk di dalam kubur, akan selamat dari kesempitan kubur dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga.
2) Sesiapa hendak pergi musafir, ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali.
3) Membaca dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.

 Surah Al-Falaq

1) Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut.
2) Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali

Surah An-Nas

1) Menolak gangguan jin, syaitan, sihir, was-was dan segala kejahatan.
2) Sebelum kita memulakan solat, mulakan dengan membaca surah ini. Supaya dijauhkan gangguan syaitan ketika kita sedang menunaikan solat.
3) Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati.

Semuga bermenafaat buat kita semua....

Thursday, October 22, 2015

Apam nasi

keadaan diluar yang berjerebu membuatkan yang tak boleh nak keluar rumah pun berjerubu jugak.... asik nak kedapo jer kerjanya... dan mula lah projek apam beras kaler maler yang gebus gebas ni.... makan cicah dengan kelapa bergaram bersama secawan nescafe o memang sangat heaven buat kak rose.... cumanya kelapa tu tak de yang muda, yang tua pun jadilah... asalkan ade kelapa pun sudah cukup bagus kan..

salah jerebu atau pun mulut dan perut yang asik nak makan jer ni... siap2 bancuh dan buh kaler siap2.... dan tunggu biar sampai naik kembang...

 masuk dalam acuan lompang dan ready untuk kukus...

dah siap untuk dinikmati.... resepinya kak rose kongsikan kat sini ya.....

Bahan-bahan


  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
 
Cara-cara


  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

Wednesday, October 21, 2015

API Penang 21 Oct.

 Getting worse.... pagi tadi Air Pollution Index di Penang ni cuma 137, tapi tak capture pulak masa tu... dan menjelang lewat pagi dah bertambah pulak.... bau asap makin kuat..

 12.00pm... bertambah teruk walaupun sedikit naik jer bacaannya tu...

 1.00 pm... getting worse...

4.00pm.... bertambah sesak nafas dan hidung tersumbat dah rasanya... duduk dalam rumah pun terpaksa pakai mask! dan masa ni dah keluar pekeliling yang esok sekolah akan ditutup di Penang ni...

Very unhealthy senja....

Sama2 lah kita baca doa ini.... semuga kita semua dalam perlindunganNya, Insya Allah.

WW: 6 tahun dulu...

My Kuali 1st entry,
dan masih bertahan hingga kini walaupun macam hidup segan mati tak mahu....
Happy 6th bloggersary to my My Kuali

Tuesday, October 20, 2015

Semuanya bertemu dalam kuali.

 Asalamualaikum dan selamat tengah hari semua.... juadah apa untuk tengahari ni ya? apa kata buat sambal tumis ikan bilis dengan petai cam ni.... pada yang suka petai pasti bertambah selera makan kan... sebenarnya kak rose ni memang tak pernah beli petai sbb tak makan tapi yang ni ada kawan bagi, so buatlah sambal yang en. asben suka makan.... petai kawan balik kg di kelantan yang bagi dan ikan bilis pulak lagi jauh nun dari KK dan bersatu dalam kuali kat rumah kak rose ni...

resepi sambal tumis ikan bilis petai.... mekasih kkida

Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis, goreng setengah garing (kak rose tak goreng pun as per en asben request)
1/2 cawan petai, tak perlu buang kulit, hanya dikikis sedikit dan belah dua.
10 biji cili kering, dikisar - ikut la kepedasan memasing ya...
2 ulas bawang putih, tumbuk
1/2 cawan air
2 sdb air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
1 sdk serbuk belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis)
2 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara Membuat

Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan air asam jawa dan belacan. Kacau hingga wangi.
Masukkan gula, garam, petai dan bawang besar. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan ikan bilis dan setengah cawan air dan masak sehingga mendidih dan pekat.
Boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak.

Monday, October 19, 2015

Sandwich sadin untuk dinner

 seharian berjalan keliling pulau dan lunch pun singgah jer tengah perjalanan... so kirannya ni kali kedua kami berjalan keliling pulau.... tapi nasib kurang baik jer sbb nak singgah kat tempat2 tinjau di sepanjang jalan tu keadaan sangat berjerebu... jadinya duduk jer dalam kereta... cuma bila sampai taman bunga jer kami singgah sekejap untuk amik gambo bersama pelancung tetap kat situ --> monyet!

 dan sebelum balik tu singgah tesco bli grocery sket... memang beli sikit jer pun dah 160+... apalah nasib rakyat macam kita ni... semuanya mahal kan... nak makan sandwich, beli sadin kecik tu pun dah 5.45, cukup buat sandwich untuk kami berdua... kalau keluarga yang ramai.... entah lah.... kalau dulu sadin ni lauk untuk kita masa hujung2 bulan, tetapi sekarng tidak lagi..... dan bergst lagi tu!

 enough rambling, meh sediakan sandwich sadin ni... boleh jugak isi perut kan. resepi mudah dari Azie, mekasih ya..

Sandwich Sardin

Bahan bahan:
1 tin sardin
Garam
3-4 ulas bawang merah - hiris
Air asam limau nipis
2 biji cili merah dan hijau
Timun
Tomato buah
Bawang besar
Roti
Butter
 

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah yang dihiris sehingga wangi. Masukkan sardin yang telah dilecek. Masukkan sedikit sos sardin. Kacau rata sehingga nampak masak. Masukkan cili yang telah dihiris. Masukkan garam dan air asam limau nipis. Angkat. Sudukan lebihan minyak.
 
kalau beli dah siap lagi mahal kan... so sediakan sendiri je, boleh letak isi lebih2 denagn apa yang tekak kita suka nak makan.