Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 29, 2012

Megi kari Mak Neng

ari ni masih membzkan diri menolong kawan menyiapkaln tempahan munger kawin tu, tp kan makan mmg x leh la nak skip kan.... so yang paling senang disediakan dan mudah di ngap ialah meggi! resepi nak kena tanya Mak Neng dari Sinar fm ya... megi kari sosej, alhamdullilah kenyang.

Wednesday, March 28, 2012

Basic dough

tu dia.... orang buat roti kak rose pun nak gak..... tp cuma guna tulang empat kerat untuk menguli doh, sampai lenguh2 tangan. nasib baik x kuor muscle yg beso keras2 tu.... dan nasib yang sangat baik jugak sbb roti ni turn out nicely.... x sesia lenguh2 tangan tu... semalam tengok roti ni kat rumah hana yg dah rajin mengupdate tu, tapi resepi ni kak rose cnp dari rumah izah dengan cara guna tangan.. mekasih semua...


Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak
1 sk bread improver- optional - izah letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine

Bahan D
Gula kasar utk tabur


Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

Tuesday, March 27, 2012

Donut kentang citarasawan

pagi td nampak donat gebus ni kat rumah Izah, teruslah teringin nak makan.... jahat sungguh tekak ni kan.... tapi layan kan jugak tekak jahat ni dengan merajinkan diri menguli adunan tu sebelum lunch dan goreng lepas perut kenyang..... mmg gebus dan lembut sangat. mekasih pada kak1 dan juga izah yg telah mengolah resepi asal.... dan kak rose ikut sukatan yg izah dah olah ni.... mekasih sekali lagi pada kedua2 nya ya.... kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini lak...

DONUT KENTANG CITARASAWAN
resepi: kak Wan
Olahan: Izah

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :
1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.

Bz... keja keras tangan...

masih membzkan diri dengan keja keras tangan kak rose ni.... banyak lagi nak kena buat, so dengan gigih la menolong kawan ni nak siapkan keja tempahan dia....pas ni nak kena cantumkan segala tot tet yang dah buat tu, untuk bunga telor majlis perkahwinan hari sabtu ni...

bila dah bz, lunch pun kena siapkan yg paling cepat boleh dingap....disebabkan allergic yang sangat teruk, kak rose buat mee hoon sup yg sangat plain..... asalkan kenyang kira ok la tu kan.... kena pulak dengan sambal kicap tu, berpeloh2 makan! Alhamdullilah kenyang.

Masih membz kan diri...

siap dah ikat reben ni, 2500pcs... huh, lecur2 jari keras ku!

salam dan selamat pagi semua..... kenapalah sekarang ni sangat lah malas nak g briskwalk. bila stop je sangat liat nak mulakan balik.... nak bukak treadmill tu pun lagi la malas.... adoyai!!!! dan satu lagi sbb nak siapkan keja membzkan diri ni.... alasan apakah? sebenarnya x pandai pun nak buat munger2 ni suma, tp kan kawan ni nak sangat mintak tolong, so buat je la mana2 yg boleh ditolong.....

isikan manik dan kelopak pada dawai berambu2 ni sebanyak 3400 pcs.... boleh juling bijik mata!

dan ni lunch semalam, makaroni goreng yang ditaja oleh kawan yg bz buat bunga telor tu.... mekasih ya. boleh la kak rose concentrate buat keja tu suma..... harap2 boleh siap pada waktunya.

Sunday, March 25, 2012

Rosemary chicken grilled

sebelum kebakaran..... lagi lama perap lagi sedap.... meresap semua bahan ramuan

salam bermalasan dihari minggu semuanya.... ke kak rose je yg bermalas2an.... malas segalanya except one - makan! boleh cam tu? x kisahla kan boleh saja g keluar or tapau jer. senang keja. tp lepas tengahari nnti nak anta anak balik melaka lak.... so lagi la x berasap dapur bila berjalan ni kan.... anyway nak tayang ayam panggang yang dah tinggal bekas je ni. buat hari jumaat hari tu tp x dan nak post kat sini....mula tu nak buat ayam panggang serai tp punyalah malas nak g amik serai, so buat je dengan apa yg ada.... sementelah daun dried rosemary yg kak rose bli dulu ada banyak lagi.... jadilah rosemary grilled chicken ni.... resepi dari hana, sekali lagi kak rose kongsikan kat sini ya....

LEMON ROSEMARY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver) Diolah oleh Jeni.

Bahan-bahan
  • 1 kg ayam/1 ekor ayam
  • 1 biji lemon ( x letak... tu yg jadi rosemary chicken grilled je)
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
  • 2 biji tomato atau lebih
  • Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 2 sudu serbuk Paprika - ditambah
  • Kicap Pekat - ditambah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • hana tambah madu 2 sudu besar.
baru kuor dari oben.... habis lari suma bawang n kentang juga carrot.... tomato tu kak rose masuk bila dah hampir masak... x la overcook

Cara-cara
  • Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.(kak rose belasah buh sekali dalam loyang terus bako)
  • Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  • Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  • Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.(kak rose omit yg ni)
  • Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  • Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  • Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  • Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad. -hana tk wat mashed potato sbb dh byk sgt kentang! hihihi
close-up sket.... bawang dah bertukar kaler jadi pucat lesi je !

dan gandingan yang malas.... nasi putih n salad jer..... gandingan versi rajin leh tengok kat sini.... he he he.... rajin la sangat kan.

Saturday, March 24, 2012

Dia pun nak jugak!

bila ayah blikan mama phone baru yg harga ciput ni, anak bujang yg dah besar panjang tu pun nak jeleskan mama.... katanya duit elaun mingguan yg mama bagi tu nak simpan, nnti dapatlah bli phone yg di idamkan tu.... padahal yari tu baru 2 tahun je guna pun dan masih elok sangat.... tp katanya tu semua dah ketinggalan zaman, kawan2 suma dah guna yg canggih2, so dia pun teringin jugak.... tp yg sebenarnya jeleskan mama la tu.... mmg dari zaman kecik2 dulu, kalau mama bli barang dapur pun dia akan kata mama dapat bli banyak barang, busu x de pun! eikkk???? cam ni pun ade kan?

so lepas solat magrib tadi kami pun g lagi kedai tempat bli mamanya tadi tu kat subang parade.... dapatlah apa yg diidamkan.... mama kata ni hadiah orang sakit lutut, biar cepat sembuh. next friday baru dapat buat MRI scan.....

SDMC lagi......

Salam hujung minggu semuanya.... tapi hujung minggu yg x berapa nak dapat rehat buat kak rose.... hari khamis petang tu anak call katanya lutut tercedera semasa bermain bola sejak hari isnin lagi dan dah g doktor tp masih sakit dan x leh nak lipat habis.... sangat sakit bila duduk masa semayang. so semalam bawak g klinik kat Subang tp dia terus refer ke specialist di SDMC....dan hari ni sepagi kami berkampung kat sdmc. hari sabtu mmg ramai sangat pesakit luar yg nak jumpa specialist ni.... patient ke 4 pun kena tunggu sampai dekat kul 11 pagi....

seawal 8.30 pagi dah buat pendaftaran, tp klinik akan buka pada jam 9.30 pagi.... tp bila dah puas menunggu, nurse di kaunter tu bagi tau doktor akan hanya sampai pada jam 10. so kena tunggu lagi..

masa ni dah masuk kat bilik menunggu, bersedia untuk diperiksa... menjerit kesakitan bila doktor lipat kaki tu.... lepas pemeriksaan doktor suggest to buat MRI scan pulak.... dan appoinment untuk MRI scan tu hanya dapat slot pada hari Jumaat depan. for time being kena la tahan sakit.... wpun hanya sakit semasa nak lipat kaki tu , otherwise ok je. tp risau la jugak sbb nak balik ke U esok.... x leh la nak ponteng sbb next week ada test!

and sbb rekod yg di SDMC tu dah lama sangat, so nurse tu soh g amik darah pulak kat 5th floor ni... untuk update rekod.

Blood bank pun ada kat sini....

nurse yg sangat junior... berkali2 cucuk, beralih tangan kanan dan kiri, berikat bagai.... masih x dapat nak amik darah.... at last dia punya senior datang tolong, cucuk kali ke 4 baru la dapat amik darah tu.... mamanya intai dari luar, nampak nurse tu sangat takut2 nak cucuk..... hishhhh!

dah selesai kat sepital g subang parade lak.... isi perut dengan mekdonal jer.....

dan dapat jugak akhirnya pengganti tudung vision kak rose yg dipecahkan oleh hantu kak limah ni... kebetulan hari ni ada stok kat Parkson tu, teruslah amik satu....dekat setahun jugak asik dok cari x dapat2... tepon kawan yg kat Langkawi tu pun kata x de jual.... so tamatlah kisah pinjam tudung dari set yg satu lagi...

pandai ke nnti kak rose nak guna yg skrin touch ni? maklumlah keras tangan dan jari2 jugak... sungguh ketinggalan ketapi kan.... tp pada kak rose suka lagi yg sangat basic.... apa guna ada yg canggih2 tp x reti nak guna sbb malas membaca n explore sesuatu yg baru!

Wednesday, March 21, 2012

Minum petang style jawa

minum petang style jawa.... tempe goreng cicah dengan sambal kicap. nak makan tempe punya pasal, gigih berjalan kaki kekedai selepas briskwalk pagi tadi. semata2 nak beli tempe ni. mengalahkan mengidam bila terasa nak makan, apa lagi bila cicah dengan sambal kicap tu. mmg heaven kan... ada rasa ketumbar dalam tepung goreng tu yg menambahkan kesedapan....

resepinya kak rose dah penah kak rose tepek dulu kat sini, cnp dari rumah hana@myresepi. mekasih ya dan sekali lagi kak rose kongsikan kat sini....

  • 5 keping tempe (kak rose guna 2 keping yg dalam plastik tu...)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam dan air
  • BHN UTK SAMBAL KICAP
  • segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis

Cara-cara

  1. Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
  2. Tumbuk bwg putih n ketumbar.
  3. Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
  4. Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
  5. Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...

Fluffy pancake

satu adunan ni kak rose dapat 4 keping pancake comel ni.... cukuplah untuk kami 2 beranak. makan dengan madu n colorful n choc rice... best!

buat lagi fluffy pancake sedap ni petang semalam..... resepi yang sedap ni pasti akan ada ulang tayang dan akan berulang ulang lagi..... sejak jumpa resepi dari Nor secubitgaram ni dah x buat resepi pancake yg biasa tu.... dan ni pun atas permintaan anak dara kawan yg temankan kak rose malam tadi.. so buat pancake ni untuk dinner la kiranya. ada ke orang dinner dengan pancake? gasak je la kan.... asal perut kenyang.

resepinya, sekali lagi kak rose sharekan kat sini ya... mekasih Nor.

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

masih dalam koli.... mula2 guna cenonet non-stick koli dan bila dah set atas dia, tebalikkan pada another koli.... senang keja kan, dan pancake akan come out comel jer!. mekasih pada Nor secubitgaram yg bagi tips memudahkan keja ni!

Tuesday, March 20, 2012

Menyibukkan diri....

cantik kan?.... dah dekat sebulan ni la kak rose dok bz tolong kawan nak siapkan tempahan yang sebanyak 860 kuntum.... tengok pun kak rose dah kecut perut takut x dapat nak siap tepat pada waktunya..... mmg renyah sungguh kejanya.... every each kena buat from stratch....tp kak rose yg keras tangan ni mmg x pandailah nak buat yang cam ni... tolong lilit gam kat kuntum2 bunga yg dah siap tu pun nak kena ajar jugak. mmg keras tangan sungguh!

kuntum bunga ni nak kena siapkan sebanyak 860, cer kira bunga setokin yg kena buat untuk kuntum ni, pas tu untuk daun dia pulak.... kak rose dah siapkan ikat bunga reben sebanyak 2240 pcs juga dawai untuk buat tangkai bunga tu.... sampai gelembong meletop jari ku ini!

kuntum ni pun banyak lagi nak kena siapkan.... pas tu nak kena cantum every each to resemble like yg kat atas tu.... cantik tapi sangat renyah buat orang yg keras tangan macam kak rose ni..

Kuih gunting

salam hari selasa semuanya....pagi td asik dok merewang2 kat rumah kawan2 sekali terpandang kuih gunting ni kat blog kak1. tengok resepinya cam semua bahan dah ada, eloklah mencuba buat kudap2an masa dok sorang2 kat rumah ni.... x penah buat pun kuih ni ... tu dia bila dah goreng jadi tebal2 gedabak.... patutnya kena canai nipis la kan... alahai.... kalau dah amatur sangat nak mencuba jugak, ini lah jadinya. tp wpun tebal tp sangat rangup! mekasih pada kak1 share resepinya dan kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini lak ya...

Bahan-bahan
150gm tepung gandum
4 pelepah daun kari digunting halus
45gm majerin - (kak rose guna buttercup)
1 sudu makan serbuk cili
50ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil jintan manis}
1 sudu kecil jintan putih} dikisar halus
1 sudu kecil ketumbar}

Cara-cara:
1. satukan semua bahan di atas, masukkan majerin, gaul rata
2. tuang santan dan uli hingga menjadi doh
3. potong doh memanjang dan gunting menyerong kedalam bekas yang ditaburi tepung
4. goreng hingga kekuningan

sambil ngadap pc sambil ngap kuih gunting ni .... x sedar dah tengahari! adoyaiiiii!!!

Monday, March 19, 2012

Bebola ubi kayu goreng

ubi getuk cap lap u lap mi yg x digoreng.....
jakun pulak dapat ubi kayu warna kuning cenggini! original kaler ni taw!


ubi getuk goreng untuk minum petang aka dinner tadi. masa g doktor pagi td singgah kat kedai sebelah klinik tu.... x tau apa nak bli, terpandang lak ubi kayu ni, teruslah amik sebatang....dan x lupa kelapa parut putih. kalau kat kampung berlambak2 ubi ni kat kebun belakang rumah kan.... tp tadi bli sebatang cenonet jer pun dah 3 hengget! bila potong tu nampak isinya kuning, ingatkan rosak ke apa, tawakal je g rebus.... merebus ubi tu sambil ngadap komputer, lupa lah segala..... nasib baik air x kering lagi dan ubi ni sangatlah gebu n lembut jer.... separuh kak rose terap dengan acuan lap u lap mi ni dan separuh lagi buat bebola goreng. sedap n lembut jer ubi tu! resepi dari CMG, mekasih ya....

Bahan-Bahannya :-)
Ubi kayu secukupnya
Kelapa parut putih, gunakan kelapa sedikit muda
Sedikit gula halus
Bancuhan tepung untuk menggoreng (mat guna tepung gandum 3/4 cawan + Sedikit garam + 1 cawan air + sedikit pewarna kuning, gaul sebati hingga tidak berbintil2 @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)
Sambal kicap



Cara membuatnya :-)
  1. Ubi kayu dikerat2, kupas kulit, cuci dan belah2, rebus bersama sedikit garam hingga empuk. Toskan dan letak dalam bekas. Campur sedikit gula (anggaran 1 camca teh) dan juga kelapa parut putih. Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata. (Kalau tak nak goreng dengan tepung, boleh alih ke dalam loyang, tekan2 hingga padat, potong dan hidangkan).
  2. Kemudian buatkan bentuk bebola (mat gunakan scoop ice cream untuk mendapatkan bentuk sekata). Buat hingga siap. Celup dalam bancuhan tepung dan goreng terendam hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Hidangkan bersama sambal kicap untuk minum petang atau pun sarapan pagi....
kalau anak bujang tu ada dah tentu dia akan kata.... mama ni suka makanan jaman jepun! apa lah asal ubi kayu je teringat zaman jepun kan....

Buah asam kundang

kesian buah asam kundang ni... dah lama bli tp x de sapa pun nak makan.... bli masa g kenduri kat Rawang tu dan bila balik ikut jalan dalam maka nampaklah segala neka buah2an, tp kak rose cuma bli mangga dan buah kundang ni....mangga yg banyak tu dah pun selamat tp kundang ni..... kak rose mmg x suka makan yg masam tapi dek tergoda dengan kaler dan buah yg beso2 n comel tu, bli la jugak....sekilo 10 hengget, kalau makan dengan kulit mmg agak masam, so bila kena buang kulit tu jadi malas la pulak. kesian ko kundang.... dok la dulu dalam fridge ya.... nnti kak rose tanya cik google apa yg boleh dibuat dengan buah ni.... ke ada kawan2 yg nak suggest makan camner dengan buah asam kundang ni.... buat jus boleh ker?

Sunday, March 18, 2012

KTM komuter

salam hari minggu semuanya.... hari ni relax sket sbb dah x de undangan kenduri lagi.... semalam setengah hari dirumah kenduri dan paginya selesaikan semunggu errand yg tertangguh jer.... hari cuti barulah semuanya nak dilakukan... penat jugak le jadinya..... hari ni pulak ada appoinment dengan kontrektor yg nak baiki lantai rumah yang crack tu.... tulah kalau buat renovation tanpa supervision, cenggini la jadinya. baru beberapa tahun je lantai dah pecah sbb buat x even ke entah apa! masa tu kami masih lg di Langkawi dan all the transactions through phone jer, dengan harapan kontrektor tu akan buat sebaiknya la kan. dan itulah janji dia.... tp bila dah jadi cam ni called pun dia x jawap dah! nasib la kan... so kena cari kontrektor lain. tengahari ni nak g tengok rumah tu.

eh.... sebenarnya nak citer pasal komuter yg baru ni.... mmg cantik, bersih dan sangat panjang.... 6 gerabak sekali jalan.... harap dalpatlah mengurang kan kesesakan during peak hours la kan.... dan kalau delay pun sangatlah ramainya maknosia nak naik ketapi ni kan.... tp delay tu dah jadi macam kebiasaan dan x de courtesy langsung nak buat announcement tuk bagi tau commuters yang gelisah menunggu.... display on time je tp ketapi x sampai. bengang je kan!

the interior.... nampak sangat bersih dan ada tempat yg spacey untuk disable yg guna kerusi roda. dan pandangan dari depan terus kebelakang....sayup memandang. x de sekat2 macam yg lama tu.... tp entah la, sbb ni pun 1st time dapat coach naik yg baru ni. segalanya masih nampak cantik, bersih dan baru..... x tau untuk berapa lama. harap2 Malaysian akan punya 1st class mentality yang dapat 1st class facility! sama2 kita menjaganya.

masa berenti kat stesen Subang Jaya... sempat posing awek ni.... maaf ya kak rose tepek gambarnya kat sini.

coach untuk wanita sahaja.... besar posternya ditampal diluar dan dalam..... tp masih ada jugak yg x pandai nak baca... kak rose kata x pandai baca sbb benda tu ada depan mata, x kan x nampak dan dia buat do no jer.....yet boleh gelak2 lagi.... adoyaiiii gerammmmm!!!!

dan yg ni..... ada sapa2 nak betulkan x? ke ada perkataan baru dalam kamus ktm nih? kenyataan ni kak rose baca kat stesen subang jaya semasa tunggu hujan berenti. tempat2 lain x tau le ada jugak ke peringatan cam ni? new vocab.... ferund! he he he.

Thursday, March 15, 2012

Kuih tangkup

cuaca mendung sepanjnag hari dan hujan lebat petang ni buat pewot lapo selalu.... hu hu hu dan bila g jenjalan rumah kawan2 cari2 resepi yang mudah nak disediakan maka terjumpa lah kuih lipat/ kuih tangkup ni kat rumah Madiha.... baca tang komen kat bawah entry Madiha tu ada yang kata kuih bulan.... x tau nama sebenar kuih ni. adeiiii!!! cuba buat setengah adunan je, tu dapat 14 biji kuih ni, guna koli kecik comei tu... tp inti tu a bit too sweet la untuk kak rose, so len kali kena kurangkan sket gula tu....

terima kasih pada Madiha yang sharekan resepi kuih ni dan kak rose mintak izin nak konsikan kat sini lak ya....

Bahan Kulitnya:
2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn air
sedikit garam
1 s/k baking powder (ku memandai tambah)
1/2 s/k soda bikarbonat (tambah gak)
1 biji telur (ini pun sama pepandai tambah)
sedikit pewarna kuning (ku tambah jugak)
(kak rose ikut macam Madiha... suma tambah kasi ummmppphhh gitu!)

Cara2 menyediakan:
Campur kesemua bahan mesin n tapis kemudian masak seperti kita masak kuih dadar
tapi buat kepingan kecil2 je.. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. MaDiHaA guna kuali non stick yg bersaiz kecil.
setelah masak angkat kedlm pinggan letak inti di tengah dan tangkupkan dengan menekan sikit di tepi2nya.

Bahan inti:
2 biji telur
2 cwn santan
3/4 cwn gula
2 camb tep kastard
2 camb tep jagung (Tambah sendiri)
daun pandan
secubit garam
sedikit pewarna hijau (Tambah gak ni)
(inti ni agak manis, so pada sapa2 bukan sweet teeth tu boleh la kurangkan sukatan gula ya...)

Cara2 menyediakannya
Campur kesemua bahan kecuali daun pandan hingga rata. Tapiskan ke dalam kuali & masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat angkat n sejuk sebelum d masukan kedlm kuih tangkup.

Manggo pana cotta


salam semua.... walaupun cuaca mendung teras juga nak makan yang sejuk2 cenggini.... ni semua kerana dah bli mangga dengan banyaknya dan dua molot je nak menyuapnya.... kalau membeli tu mmg tamak x hengat... sudahnya cari idea nak jadikan mangga yg sangat manis ni sesuatu yg nampak cantik dimata dan yg penting sedap ditekak! dah lama nak try buat panna cota ni, tp sbb x dak cream tu, maka tanya cik google camner nak sediakan substitute for whipped cream kat sini.... dan projek pun bermula....

meh tengok resepinya yg kak rose cnp dari blog alma dari philipine ni.....

mango panna cottas - serves 2

1 large ripe mango
1 tbsp sugar (adjust sugar as needed)
1 cup cream
1/4 cup + 2 tbsp sugar
1/4 cup milk
1 tbsp water
1 1/2 tsp powdered gelatin

  • Slice the mango, discard the stones then slice the flesh add 1 tbsp sugar and puree. Divide the mango puree evenly among 2 glasses or ramekins. Put them in the freezer to firm up a little.
  • Place the water in a small ramekin and sprinkle the gelatin over it. Let it bloom.
  • In a medium saucepan, heat the cream with the sugar until the cream is just about to boil, stirring occasionally to make sure the sugar dissolves completely.
  • Remove from the heat and stir in the gelatin until it is completely melted. Let it cool then add the milk. Let cool to room temperature.
  • Once the cream is cooled, slowly pour it over the frozen fruit and let set in the fridge.
  • Before serving garnish with chopped mangoes.

nikmati sejuk2 dihari yang mendung ni pun sedap jugak sambil melayan bunyi sangat bising kontrektor buat renovation dibelakang dapur...hishhhh!!!! poning palo den dengan bising cenggini!

Wednesday, March 14, 2012

Asam pedas daging

salam semua.... lunch dengan apa agaknya hari ni.... cuaca yang mendung sepanjang hari membuatkan perut berkeroncong saja minta diisi.... rasanya dah lama jugak kak rose x masak2.... maklumlah bila duk sorang mmg x rajinla nak masak kan, makan je apa yg ada dan senang disediakan.... kes sangat malas la tu.... tp bila dah beberapa hari x makan nasi sejak g kenduri ari tu, hari ni tingin nak makan nasik lak... dan semalam kebetulan nampak masak asam daging ni kat rumah Fiza terus lah membuatnya.... orang johor la katakan.... mmg pebretla masak asam ni.... x kira la apapun isinya.... ttp suker. Fiza kak rose mintak izin nak cnp resepinya dan tepek kat sini ya.... terima kasih jugak buat k jee tg sharekan resepi ni..... tp kak rose x la buat sampai sekilo daging, jd kena pandai2 ejas bahan2 tu.... tp ttp sedap. boleh hirup kuah lagi....

BAHAN2

1kg daging (Kjee guna batang pinang, kite guna daging biasa je jadi kena rebus dulu sampai daging empuk) (kak rose guna daging biasa... rebus sekejap guna pressure cooker)

3 labu bawang besar (sederhana besar)

*2 ulas bawang putih

*1 inci halia

*1 sudu kecik serbuk kunyit

*2 inci belacan (kak rose x letak)

*secekak daun kesom

1 mangkuk cili kering kisar (nak pedas tambah lagi. Kjee guna mangkuk tauhu faa)

1 cawan air asam jawa

CARA:

Daging dipotong ikut sukan dan rebus sampai lembut. Kalau guna daging batang pinang tak payah rebus. Potong, cuci dan tos hingga kering. Panaskan periuk. Bubuh minyak kira2 ½ cawan, kemudian tumis semua bahan bertanda * yang telah ditumbuk halus.Apabila sudah naik wangi, masukkan cili kisar dan goreng sampai terbit minyak guna api sederhana. Kemudian masukkan daging (kalau direbus, masukkan airnya sekali) dan masaklah perlahan2.Apabila daging batang pinang sudah kecut, masukkan air asam jawa dan juga tambah lagi air mengikut kepekatan yang kita mahu. Masukkan daun kesom dan/atau daun limau purut.. Bubuh garam dan aji (kalau guna). Kalau tidak, bubuh sedikit gula.

Selalunya, selepas semua bahan sudah masuk ke dalam periuk, Kjee perlahan api ke tahap sederhana dan biar asam pedas ini reneh sehingga Kjee puas hati dengan kepekatannya. Ada orang suka cair tapi Kjee suka kalau sedang2. Kite nakkan berkuah jadi kite buat cair je...